Ракът на тестисите и неговото лечение могат да повлияят на плодовитостта и сексуалната активност. Но ако ви е поставена диагноза рак на тестисите, има стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си да имате деца. рак на тестисите Много фактори могат да повлияят на способността за зачеване на дете от наранявания и инфекции на тестисите до рак на тестисите и лечение на рак. В тази статия се разглежда как ракът на тестисите и лечението на рака могат да повлияят на репродуктивното здраве на човека и какви стъпки можете да предприемете, за да запазите плодовитостта си. Бързи факти за рака на тестисите:
 • Ракът на тестисите е найчестият вид рак, който се среща при млади хора.
 • Найчестият възрастов диапазон за поява на рак на тестисите е между 25 и 29 години.
 • Рискът от рак на тестисите през целия живот при хора, определени като мъже по рождение, е около 1 на 250.
 • През 2023 г. приблизително 9 190 души ще получат диагноза рак на тестисите, което представлява около 0,5% от всички нови диагнози рак за тази година.
 • През 2023 г. от рак на тестисите ще умрат около 470 души, което представлява 0,1% от всички смъртни случаи от рак през 2023 г.
 • Ракът на тестисите е един от найлечимите видове рак, с 5годишна преживяемост около 95 %.

Как ракът на тестисите може да повлияе на плодовитостта ви?

Ракът на тестисите е найчесто срещаният вид рак при младите хора, които са определени като мъже при раждането си. Той е и лечим. Ако ви е поставена диагноза рак на тестисите, шансовете ви за оцеляване могат да бъдат добри при подходящо лечение, но положителната перспектива има и някои недостатъци. Ракът на тестисите и лечението му могат да повлияят на способността ви да заченете дете. Прегледът на изследванията от 2018 г. показва, че от 6 до 24 % от хората, на които е поставена диагноза рак на тестисите, не произвеждат сперматозоиди, а около 50 %, на които е поставена диагноза рак на тестисите, имат понисък от обичайния брой сперматозоиди.

Други фактори, влияещи върху плодовитостта

Диагнозата рак и последващото лечение не са единствените неща, които могат да повлияят на плодовитостта след рак на тестисите. Нивата на плодовитост преди рака, възрастта и цялостното ви здравословно състояние също могат да играят роля.

Ниво на предракова плодовитост

Вашето ниво на плодовитост преди диагнозата рак на тестисите играе роля във вашите шансове за зачеване на дете след диагностициране и лечение. Ако вече нямате сперматозоиди или броят на сперматозоидите е нисък към момента на поставяне на диагнозата, лечението може да намали още повече количеството и качеството на спермата ви.

Цялостно здраве

Има много опасения за здравето освен рака, които могат да повлияят на плодовитостта. Някои от тях включват:
 • вродени или хромозомни аномалии
 • диабет
 • нарушения на хипофизата
 • някои инфекции, като заушка
 • подуване на тестисите
 • хормонални дисбаланси
 • нарушения на щитовидната жлеза
 • неспуснат тестис
 • варикоцеле или нарушение на кръвния поток в тестисите
 • кистозна фиброза
 • еректилна дисфункция
 • затлъстяване
 • хипертония (високо кръвно налягане)
 • тютюнопушене или разстройство при употреба на вещества

Възраст по време на диагнозата и лечението

Вашата възраст може да повлияе на способността ви да заченете дете. Шансовете за развитие на еректилна дисфункция или други здравословни проблеми, които засягат еякулацията, могат да се увеличат с възрастта. Намаляване на тестостерона и обема на тестисите може да възникне и с възрастта и здравословните проблеми, които могат да бъдат често срещани при по-възрастните хора – като високо кръвно налягане и увеличена простата – което може да направи зачеването по-трудно.

Тип рак

Много форми на рак засягат тялото ви извън отделния орган или телесна система, където ракът започва. Ракът натоварва цялото ви тяло, като често причинява симптоми като умора, загуба на тегло и проблеми със стомашно-чревното здраве. Ракът на тестисите, по-специално, може да повлияе на плодовитостта, тъй като тестисите произвеждат сперма и тестостерон.

Вид, доза и продължителност на лечението

Лечението на рак е предназначено да атакува бързо възпроизвеждащи се клетки – черта, типична за раковите клетки. Но други клетки в тялото ви също се възпроизвеждат бързо. Химиотерапията и радиацията са токсични за сперматозоидите и зародишните клетки, от които се образуват.

Време след лечението

Колко дълго чакате след лечението, за да опитате да имате дете, също има значение. Проучванията са установили, че повечето опасения за здравето на безплодието, произтичащи от лечението на рак, отшумяват около 2 години след приключване на лечението. Но вашата възраст при диагностициране и времето, необходимо за лечение на вашия рак – заедно с 2-годишен прозорец за възстановяване – могат да забавят усилията за зачеване след пиковите репродуктивни години на хората.

Какво можете да направите, за да запазите плодовитостта си?

Добра идея е да започнете дискусии за запазване на плодовитостта в момента, в който получите диагнозата рак на тестисите. Преглед на изследване от 2020 г. показа, че 48% от мъжете, лекувани с определени видове химиотерапия, могат да заченат дете в сравнение с около 90% от доверен източник, които лекуват рака си с хирургично отстраняване на един тестис. Освен това, 22% от мъжете се нуждаят от помощ от медицински специалист, за да заченат дете след рак на тестисите. Въпреки шансовете, че вашата плодовитост може да намалее след рак на тестисите, по-малко от 50% от медицински специалисти, лекуващи рак на тестисите, говорят с пациентите си за запазване на плодовитостта преди започване на лечението. Замразяването на сперма в банка за събиране може да бъде добър вариант, тъй като ниските температури обикновено не увреждат спермата по време на дългосрочно съхранение.

Често задавани въпроси за рак на тестисите

Може ли ракът на тестисите да повлияе на сексуалната активност?

В допълнение към намаляването на броя и качеството на спермата, самият рак на тестисите и терапиите, използвани за лечението му, също могат да повлияят на сексуалната активност. Безпокойство, намалено либидо, промени в кръвния поток и опасения за здравето на еякулацията са всички възможни предизвикателства за сексуалната активност, доверен източник, с които хората съобщават, че са изправени след рак на тестисите.

Може ли ракът на тестисите да причини проблеми с развитието на плода?

Известно е, че химиотерапията и лъчелечението влияят върху броя на сперматозоидите, качеството и сексуалната активност, но експертите не са изследвали ефекта от тези лечения върху развиващия се плод. Едно проучване от 2019 г. установи, че докато експертите могат да приемат, че могат да възникнат проблеми с развитието на плода, не изглежда да има значително увеличение на тези проблеми сред децата, заченати от хора след рак на тестисите като цяло. Но хората с една конкретна форма на рак на тестисите – рак на зародишните клетки на тестисите – са заченали деца с по-високи нива на проблеми в развитието на плода, независимо от тяхното лечение за рак.

Може ли ракът на тестисите да затрудни зачеването?

Да, ракът на тестисите може да повлияе на здравето, качеството и способността за зачеване на спермата. Тези нежелани реакции могат да дойдат от самия рак и лечението на рак.

Leave a comment